TV 2 Nyhederne: Ekspert: Det skulle være sket meget tidligere

June 4, 2024

”Forsvarsminister Troels Lund Poulsen forsikrede om, at der inden for de næste 14 dage vil komme information om, hvad man som borger skal gøre, hvis den kritiske infrastruktur bliver ramt.

Men det skulle være sket meget tidligere. Det mener sikkerhedsekspert Susanne Skov Diemer, der tidligere var sikkerhedskoordinator på den amerikanske ambassade i København. Hun har tidligere skrevet en bog om, hvordan man forbereder sig på en krise, hvor for eksempel cyberangreb eller strømsvigt spiller en rolle.

– Jeg skrev bogen for fire år siden, og jeg så rigtig gerne, at vi havde gjort det her meget tidligere. Der kan ske mange ting, og derfor er det vigtigt, at hvis vi ikke skal skræmme borgerne, så skal vi være tidligt ud, forklarer hun.

Troels Lund Poulsen nævnte på pressemødet, at borgerne skal rådgives bedre, hvis der opstår et strømudfald, eller vandforsyningen går ud i en periode.

Ifølge sikkerhedsekspert Susanne Skov Diemer skal man som familie have en plan for, hvad man skal gøre, hvis sådan noget opstår.

– Det er vigtigt, at vi mentalt er forberedt på, at det kan ske. Vi skal have tænkt tanken, siger hun.

Hun oplister en lang række ting, som er nødvendige at have i hjemmet, hvis den kritiske infrastruktur bliver ramt. Mad, vand, medicin, kontanter, vigtige dokumenter er blandt tingene, som hun anbefaler. Det nuværende trusselsniveau understreger endnu en gang behovet for at øge fokusset på cybersikkerheden i Danmark.

Sådan lyder det fra Claus Westergaard Kraft, der er Head of Solutions hos TDC Erhverv.

– De seneste angreb mod danske virksomheder viser tydeligt, hvor sårbare vi er over for sofistikerede cybertrusler, siger Claus Westergaard Kraft.

Han fremhæver, at TDC Erhverv tidligere på året kom med en rapport, der viste, at næsten hver anden store virksomhed har været ramt af et cyberangreb.

– Det er altså en alvorlig situation, vi står i. Det kan ende med at blive en dyr omgang for virksomheder og Danmark helt generelt. De seneste angreb og udmeldingen på pressemødet viser, at ingen kan vide sig sikker, og vi skal nu rykke tættere sammen i bussen.

Claus Westergaard Kraft opfordrer danske virksomheder til at prioritere deres cybersikkerhed og tage de nødvendige forholdsregler”, TV 2 Nyhederne.

Læs artiklen på TV 2 nyhederne